New Apartments Porch Close, Northallerton

« Back to Portfolio

Client: Broadacres Housing Assosciation
Design Team: P+HS Architects, Billinghurst George and Partners Consulting Engineers

Details

The development comprised of 10 two bedroom flats in a two storey block with a central communal staircase and lift area.

The buildings construction consist of a traditional strip/mass fill unreinforced concrete footing with masonry foundation, the floor slab is a mesh reinforced concrete slab on under slab insulation and hardcore. Within the building is a lift, the lift fit Concrete foundation, block outer leaf, GRP liner with blockwork facing. Masonry cavity walls, outer leaf in facings on external elevations in 65 mm Northern Buff facings. All walls are loadbearing and carry the first floor and/or the roof. The first floor to the flats are 150mm thick precast wide slab solid \"Sound Slab \" units spanning from front to back of the flats, finished with cement and sand screed on a sound deadening quilt all to Robust Standard details. First floor to the communal area consists of timber engineered joists on loadbearing blockwork with chipboard deck. The majority of the roof construction is traditional timber trusses, those above the communal area being attic trusses with structural plywood bracing. The coverings are Sandtoft interlocking concrete single pantile \"Shire Rustic\" The central flat roof area comprises timber joists, plywood deck on firrings, with single ply membrane covering. All roof voids are insulated with quilt. Rainwater goods are half round/round aluminium, polyester powder coated. Windows and external doors generally timber, double glazed.

The development has been built in accordance with modern regulations, in particular requirements to reduce the use of natural resources and protect the environment.

The interiors of the building are installed throughout with a high standard sanitaryware specification, new wiring and electrical installations throughout and are finished to a high standard of decoration and floor coverings to the communal areas.